dimecres, 21 de novembre del 2018

Cuba és una democràcia? I els Estats Units?

Avui al matí trobo que em toca fer un treball titulat: Per què Cuba no és una democràcia?
Bé, fent un anàlisi de la situació (sobretot històrica) ens indicaq qui a sigut el verdader escriptor de la història.

No podem negar que a Cuba no hi ha un procés electoral clar i que la devaluació del govern socialista (comunista) està a l'ordre del día. Igualment com hem arribat a la situació?

Doncs fàcil resposta. Dos dictadures a principis de segle i dos presidents bassats amb la repressió i l'aprovació d'EUA van acabar amb la Revolució Cubana. La "gran" democràcia dels Estats Units va aprovar i reprovar dictadures que torturaven l'oposició, que deixa enla gent del carrer fora de les llibertats d'expressió...

Em fa gràcia aquella gent que demonitza Cuba i no demonitza els Estats Units o aquest tipus de modernitats que en realitat no tenen res ni de modern ni de democràtic. Igualment, tenint clar que Cuba no és una democràcia anem a fer-nos una altra pregunta: "USA és una democràcia?"

Segons l''indicador de democràcia els Estats Units tenen una nota de 7,98 i Cuba un 3,31. Però tinc els meus dubtes de la diferència.
Anem per parts.
Els  indicadors que formen aquest índex són cinc però destacaré dos:

Pluralisme i Procés electoral: Estats Units té un 9,17. Si ens fem una idea, el Sistema electoral dels Estats Units és un dels menys representatius dels estats desarrollats.Tant les eleccions del president i en les eleccions del Senat i la Casa de Representants. Un exemple clar, cada estat té 3 Senadors independentment de la grandària o la gent que hi visqui. També podem veure com és reparteixen els delegats a les de la presidència on és possible que guanyi algú que no ha guanyat en vots. Ex. Trump. A més quin pluralisme hi veiem? Els partits menors no tenen cap representació, i pots tenir un milió de vots i no tenir cap veu. Com pot ser que Estats Units tingui la mateixa taxa de pluralitat que els estats Europeus on diferents organitzacions si les tenen?A Espanya tenim molta més que allí!  Puro teatro com dirien...

Un altra part que m'agradaria destacar: La cultura política on els EUA tenen un 8,13. Però guanya les eleccions Donald Trump, un feixista, conservador i d'ultra dreta que posa mà dura a la gent més treballadora, que fa comentaris masclistes molt bèsties... Com pot ser que un país que en principi té un Notable amb Cultura política tingui de mandatari una persona així? Lleig, ja que a Espanya li donen menys que a USA. I això no té cap sentit, obviant que Rajoy va tenir majoria absoluta. Potser el més ridícul és que Alemanya estigui amb 7,50. No en té cap.

Podria parlar d'altres però em semba molt lleig que diguin que USA està al nivell que un país com Espanya o com per exemple Alemanya. Fins i tot amb alguns casos UK. USA ha posat les majors dictadures d'Amèrica, USA a estat darrera de totes les guerres... I ens maquillen com si fos la perfecció.

Potser entre Estats Units i Cuba no n'agafo cap dels dos... Però si ens preguntem d'un, també em preguntaria pels altres. Al final, dins de tot el desastre, i dins de tot el que hi ha, la UE és lo millor. Tot i que encara tenim molt per arreglar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada